De Pingwins bezetten Berlijn!

TTV Pingwins is dè vereniging van Den Haag! Niet op basis van het aantal leden, maar wel vanwege haar ligging – in het centrum van de stad –, gezelligheid en haar internationale karakter. Tot vorig jaar hadden we hij het genoegen de militaire attaché van de Bondsrepubliek Duitsland onder onze leden te hebben. Achim Schmidt keerde echter in augustus vorig jaar terug naar zijn thuisstad Berlijn.
We waren dan ook opgetogen toen we begin dit jaar een uitnodiging kregen voor een vriendschappelijke wedstrijd tegen zijn club BSG Axel Springer Berlin! Op 19 juni hebben zes Pingwinners (Nico, Carlos, Ton, Denny, Stefan en Johan) via Rotterdam en Schiphol een “luchtbrug” ingelegd naar Berlijn voor een onvergetelijk weekend. We werden geherbergd bij Achim zelf en zijn medespelers Manfred en Henning.

De wedstrijd zelf ging door vlakbij een immense bunker aan het Anhalter Bahnhof, waar tijdens de Slag om Berlijn tot 12.000 mensen konden schuilen voor luchtaanvallen. Meteen een kennismaking met de tragische oorlogsgeschiedenis van deze stad. Vermits de Pingwins er vanuit gingen dat (in de sport) het de Duitsers zijn die altijd winnen, kwamen ze erg gemotiveerd aan de tafel. Uiteindelijk werd het 3-15, een resultaat dat we zelf overdreven vonden. Onmiddellijk na de wedstrijd èn de rest van het weekend werd er verbroederd rond de tafel, tussen pot en pint, in enkele van de Berlijnse en niet eens dure restaurants die we zeker kunnen aanbevelen! (www.ristorante-diomira.de, www.altberliner-kaffeestuben.de).

Op zaterdag gingen we met de familie Schmidt als gids eerst naar de overblijfselen van de Berlijnse Muur met bijhorend museum bij de Bernauer Strasse. Tegenwoordig valt er buiten dit monument niet meer zo veel te merken van het verscheurde Berlijn tijdens de Koude Oorlog, gelukkig maar! Verder wandelden we ’s middags naar de Potsdamer Platz, het Holocaust Monument en de
Brandenburger Tor in afwachting van onze rondleiding in het imposante Rijksdaggebouw. ’s Avonds hadden we dan weer afgesproken met onze Duitse vrienden van BSG Axel Springer. Op zondag werden we rondgereden door Achim en zijn vrouw Andrea, zodat we nog andere mooie plekjes van Berlijn (o.a. de Gedächtnis Kirche, Checkpoint Charlie, Gendarmenmarkt) te zien kregen. Daarna
werden de eersten onder ons naar de trein en de luchthaven Tegel gebracht. Carlos en Johan konden het gerenoveerde, maar beruchte Olympiastadion nog bezoeken, waarna ook zij weer richting
Schiphol moesten vliegen. Het einde van een zeer mooi weekend, dankzij onze ouwe makker Achim en zijn vrouw, waarvoor dank!

Op zondag 21 juni omstreeks 17u30 werd de Nederlandse sector van Berlijn weer vrijgegeven. Onze Duitse vrienden worden alvast naar Den Haag uitgenodigd om volgend jaar revanche te nemen! En, Achim werd intussen aangesteld als militair attaché in Bratislava (Slovakije)… Misschien wordt dat wel onze volgende bestemming! (JG)

Comments are closed.